Terug naar website

Kinderziekten

Bij een kinderziekte zijn de boosdoeners talrijke en besmettelijke virussen of bacteriën. Gevolg is dat kinderen de ziekte hebben vanaf het eerste contact. Een volwassene is doorgaans bestand tegen besmetting. Er zijn wel enkele voorzorgen nodig.

Virale kinderziekten zijn bof, mazelen, rode hond, vijfde ziekte, waterpokken en zesde ziekte. Voorbeelden van bacteriële kinderziekten: kinkhoest, hersenvliesontsteking en roodvonk.

Kinderziekten komen op met koorts, huiduitslag en andere kenmerken eigen aan de ziekte. Maar deze eigenschappen zijn niet altijd te herkennen. Op zich is een kinderziekte niet erg. Maar bacteriële infecties moet je vermijden, omdat deze nare gevolgen kunnen hebben.

Typisch voor een kinderziekte: het kind bouwt een weerstand op en krijgt de ziekte nooit meer. Een inenting (vaccin) is het enige middel om kinderziekten te voorkomen. Door deze inenting maakt een kind sommige kinderziekten niet meer door. Want het lichaam maakt afweerstoffen aan, als reactie op de verzwakte of dode micro-organismen die de arts of verpleegkundige toedient.

Kinderziekten zijn makkelijk te behandelen. Raadpleeg wel steeds je huisarts. Zo weet je om welke ziekte het gaat en welke hulpmedicijnen helpen tegen koorts of jeuk . Je arts spoort ook problemen op tijd op.

WAT IS EEN VIRUS?
Een virus is een hoeveelheid erfelijk materiaal. Het behoort niet tot de levende wezens. Enkel in een gastheercel vermenigvuldigt een virus zich. Antibiotica helpen niet tegen virussen; het lichaam bouwt zelf antistoffen op.

WAT IS EEN BACTERIE?
Een bacterie is een klein microscopisch eencellig organisme zonder celkern. Bacteriën zitten overal, in onze darmen zijn ze zeer nuttig. Onze industrie gebruikt ze om stoffen af te breken of om geneesmiddelen te maken.

VOORZORGEN TEGEN KINDERZIEKTEN
Als volwassene ben je doorgaans bestand tegen kinderziekten. Maar zwangere vrouwen mogen geen contact hebben met kinderen met rodehond als ze:

Moeten ook uit de buurt blijven van kinderen met kinderziekten: pasgeborenen en kinderen met een verminderde weerstand.

Heeft je kind een kinderziekte, hou het thuis tot het volledig genezen is. Zo voorkom je een epidemie op school of in het kinderdagverblijf.

INENTING (VACCIN)
Een inenting is het enige middel om kinderziekten te voorkomen. Dankzij vaccins is de sterfte door 13 kinderziekten met 99% gedaald. Het gaat over: kinkhoest, dyfterie, tetanus, polio, mazelen, rubella, waterpokken, pneumokokken, gewone pokken, acute hepatitits B, hepatitis A, bof en Haemophilus influenza (Hib-bacterie van hersenvliesontsteking).

Inenting tegen polio is het enige wettelijk verplichte vaccin, vanaf twee maanden. Met vaccins tegen kinkhoest, rode hond, mazelen en bof ben je tegen de gevaarlijkste kinderziekten gewapend.

Vraag gerust informatie aan je huisarts. Of aan de medewerkers van Kind en Gezin met 300 gratis consultatie- en vaccinatiebureaus in Vlaanderen.

Hier tref je een vaccinatieschema aan.

BEHANDELING
Een kinderziekte op zich valt niet te behandelen. De bijkomende narigheden wel: hoge koorts, hevige jeuk en pijn. Ook kun je de ademhaling vergemakkelijken en infecties voorkomen.

Door verwikkelingen kan bij bof en mazelen blijvende schade optreden. Levensgevaarlijke kinderziekten zijn kinderverlamming en kinkhoest bij zuigelingen.

HOE HERKEN IK DE WATERPOKKEN BIJ MIJN KIND?
De belangrijkste symptomen zijn:

MIJN KIND HEEFT DE WATERPOKKEN. WAT MOET IK DOEN?

Nog enkele praktische tips:

WATERPOKKEN

Hoe herken ik waterpokken bij mijn kind?
Mijn kind heeft waterpokken. Wat moet ik doen?

 

Waterpokken zijn met vocht gevulde blaasjes. Ook windpokken genoemd omdat ze snel verdwijnen. Of wijnpokken door hun rode kleur. Maar niet te verwarren met rode hond, rubeola, roodvonk of mazelen.

De Fransen zeggen varicelle, in het Engels spreekt men over chickenpox en in het Duits heb je Wasserpocken of Windpocken.

Waterpokken krijg je via uitademing of speeksel. Je kunt iemand besmetten nog voor je de ziekteverschijnselen vertoont en dat kan tot wanneer de blaasjes opgedroogd zijn.

Waterpokken komen vaak voor. Maar je krijgt het maar één keer. Hetzelfde virus kan wel gordelroos veroorzaken op latere leeftijd. Het is een goedaardige kinderziekte die na het uitbreken meestal 10 à 12 dagen duurt.

Waterpokken zijn makkelijk te behandelen. In slechts uitzonderlijke gevallen word je ingeënt bijvoorbeeld bij leukemie. Je krijgt de waterpokken best als kind, want zo bouw je een interne weerstand op. Als volwassene is het ziekteproces erger.

ROODVONK

Foto: Wikipedia/Estreya

Roodvonk is een infectieziekte verwekt door bacteriën. In het Latijn: Scarlatina. In het Engels: Scarlet Fever.

Na één tot zeven dagen merk je de eerste ziekteverschijnselen. Het kind krijgt plots hoge koorts, keelpijn en soms ook hoofd-en buikpijn. Na drie dagen kan de tong vuurrood en bobbelig zijn: de zogenaamde frambozentong.

Na één à twee dagen verschijnen er gauw fijne rode puntjes over het hele lichaam. Maar deze uitslag jeukt niet. En de huid rond de mond blijft bleek.

Na één week verdwijnen de koorts, keelpijn en rode puntjes. De huid schilfert af: eerst het gelaat, dan de rest van het lichaam.

Verwikkelingen zijn mogelijk, maar alleen als je de ziekte niet doeltreffend behandelt. Dan kan de infectie uitbreiden naar de sinussen, oren, nieren, enzovoort.

Er is ook geen vaccinatie mogelijk. Hou andere kinderen zo ver mogelijk van een kind met roodvonk.

Raadpleeg steedsje arts. Hij of zij schrijft een antibioticum voor dat verwikkelingen voorkomt. De koorts bestrijd je best met een koortswerend middel als Paracetamol. Hou je kind thuis tot een doktersattest een totale genezing bevestigt.

Laatst aangepast op 26/09/2008