Hoe krijg ik luizen?
Hoe spoor ik luizen op?
Hoe behandel ik luizen?
Hoe bescherm ik me tegen luizen?
Luizen zijn zeer besmettelijk, maar onschadelijk voor de mens. Hygiëne speelt geen enkele rol, iedereen is er gevoelig voor. De luis overleeft enkel op de mens, niet op huisdieren.
Luizen zijn op verschillende manieren op te sporen en makkelijk te behandelen. En gelukkig kun je de kans op besmetting verkleinen.
De luis voedt zich door bloed op te zuigen, 5 à 6 keer per dag. Heeft het beestje gegeten, dan verandert zijn kleur van lichtgrijs of bruin naar rood.
Een volwassen luis leeft 23 tot 30 dagen. Maar zonder gastheer overleeft dit beestje max. 55 uur. Reden zijn een gebrek aan voeding en een gevoeligheid aan temperatuur en luchtvochtigheid.
Bij een lage of zeer hoge temperatuur of lage luchtvochtigheid sterft de luis zelfs.
Ook neten zijn gevoelig voor warmte. Tien percent overleeft zes dagen bij kamertemperatuur. Na tien dagen overleeft er geen enkele.
HOE KRIJG IK LUIZEN?
Bij langdurig contact - zoals knuffelen of samen slapen- kruipen luizen van hoofd naar hoofd. Ook via voorwerpen zoals sjaals, lakens en kammen vindt de luis haar weg. Al is dit minder voorkomend. Dit beestje overleeft eveneens in het water, het blijft dus drijven. Kinderen met luizen moeten daarom een badmuts op.
HOE SPOOR IK LUIZEN OP?
Kijk en inspecteer : scheid de haren met je vingers en doorzoek ze systematisch. Niet zo makkelijk, want donkere luizen zie je amper in donker haar. Luizen zijn ook lichtschuw en kruipen weg.
Of beter: doe de nat-kamtest met een geschikte luizenkam, de meest doeltreffende methode. Je kan zien of er een besmetting is en of de behandeling met een product goed gewerkt heeft.
Dit is wat je doet:
HOE BEHANDEL IK LUIZEN?
Doe de nat-kam-test en behandel enkel de personen die levende luizen hebben. Zeer belangrijk is het om iedereen tegelijk te behandelen!
Luizen bestrijd je met een insecticide. Deze vind je in de apotheek. De concentratie van dit product hangt af van het type en het merk. Er bestaan producten op basis van permethrine, malathion, pyrethroïden.
Insecticide vind je in de vorm van lotions, sprays, conditioners, schuimen, enzovoort. Een shampoo is het minst efficiënt door de beperkte contactduur. De meeste producten moet je na zeven dagen herhalen.
Lees de bijsluiter aandachtig, de instructies zijn belangrijk voor een goed resultaat. En je veiligheid, want deze producten zijn giftig. Vermijd contact met ogen en slijmvliezen en gebruik het product in een goed geventileerde ruimte.
Heb je astma, gebruik dan geen alcoholische lotions. Gebruiken deze producten ook beter niet: kinderen onder één jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en personen met een allergie voor dergelijke producten. Behoor je tot deze groep, dan volg je best een alternatieve behandeling.
HOE BESCHERM IK ME TEGEN LUIZEN?
WAT IS DAT, EEN LUIS?
De luis is een langwerpig insect, lichtgrijs tot bruin van kleur. Met een vlak, spits toelopend lijfje van drie à vier millimeter lang. Het mannetje is iets kleiner dan het vrouwtje.
Een luis heeft geen vleugels, kan niet springen of vliegen. Het beestje heeft wel zes poten met op het uiteinde een klauwtje, waarmee het haren vastgrijpt en zich zeer snel kan verplaatsen.
VAN EITJE TOT VOLWASSEN LUIS
Een vrouwelijke luis legt zo'n zes eitjes per dag, heel dicht bij de hoofdhuid.
Rond het eitje en het haar legt ze een laagje sneldrogende lijm. Het eitje plakt vast aan het haar; je kan het niet wegschudden. Dit stevig, zeer klein omhulsel noemen we een neet ( 0,3 mm tot 0,8 mm).
Neten vind je vaak op de warmste plekken op het hoofd. Zoals achter de oren en de nek. De neet heeft deze lichaamswarmte nodig om een volwassen luis te worden.
Een neet met een levende luis is geelwit tot parelmoerkleurig, met een dode luis is-ie bruinzwart. Een lege neet is helderwit.
Levenscyclus van de luis:
Dag 1: het eitje wordt gelegd
Dag 7 à 10: de nymfe breekt uit de neet
Dag 9 t.e.m dag 17: drie nymfestadia
Dag 13 t.e.m. 22: de volwassen luis paart en legt eitjes
Dag 14 t.e.m. 23: nieuwe eitjes
WELKE LUIZENKAM GEBRUIK IK BEST?
Kies voor een kam met een optimale afstand tussen de tanden. Zo'n 0,2 à 0,3 mm van elkaar. De vorm van deze tanden moet in doorsnede hoekig zijn, niet rond.
Zorg ervoor dat de luizenkam voldoende flexibel is. Stugge tanden breken te snel. En kies liefst een kam met een lichte kleur, zo kan je de luis beter zien.
EEN ALTERNATIEF VOOR INSECTICIDE
Mag of wil je geen insectide gebruiken? Een behandeling met dimethicon lotion is even doeltreffend. Dit is een lotion op basis van siliconen die de hoofdluis verstikt.
Dit is wat je moet doen:
Een ander alternatief is de nat-kam-methode. Pas dit om de drie à vier dagen toe, gedurende minimaal twee weken. Deze methode is even doeltreffend als een luizenproduct. Want het volgt de levenscyclus van de luis.
Bij de eerste kambeurt verwijder je alle luizen uit het haar. Zo komen er geen nieuwe neten meer bij. De neten die overblijven, komen uit in de daaropvolgende zeven à tien dagen. Deze verwijder je bij de volgende kambeurten. Na veertien dagen zijn alle luizen meestal weg.
Laatst aangepast op 19/12/2008