Terug naar website

Valse kroep

Wat is valse kroep of pseudo-kroep?
De wetenschappelijke naam voor valse kroep is laryngitis subglottica. Een virale luchtweginfectie - stembanden, luchtpijp, grote luchtwegen - die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen drie maanden en vijf jaar. Doorgaans iets meer bij jongens dan meisjes. Niet te verwarren met epiglottitis!

Meestal treedt de ziekte op in epidemiëen in het najaar en tijdens de winter. Kenmerkend is een luide, droge, blaffende hoest en heesheid.

Bij ernstige gevallen zijn de stembanden zo sterk gezwollen dat het kind het benauwd krijgt. Het krijgt het gevoel te stikken, wordt angstig en gaat er meestal grauw uitzien. Huilen, inspanning of opwinding versterkt dit gevoel. Vaak is er lichte koorts. De symptomen worden 's avonds of 's nachts erger.

De verwekker van deze aandoening is vaak het parainfluenza type III-virus. De ziekte duurt overwegend enkele dagen.

Wat doe je bij valse kroep?
Neem het kind mee in een vochtige, warme ruimte en maak stoom. De bevochtiging van de inademingslucht zou de symptomen milderen, hoewel hiervoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat.

Het is vooral belangrijk dat het kind rustiger gaat ademen, neem het daarom op je schoot, stel het kind gerust en laat de huisarts langs komen. Deze zal eventueel een aerosoltherapie voorschrijven op basis van corticosteroïden.

Is valse kroep gevaarlijk?
Soms kan het ziektebeeld verergeren. Let daarom altijd op het ademhalingspatroon, de kleur, het bewustzijn en de polsfrequentie van het kind. Oplopende polsfrequentie en moeilijke ademhaling zijn duidelijke waarschuwingssignalen! Bel in die omstandigheden zo snel mogelijk een arts!

VERWAR VALSE KROEP NIET MET EPIGLOTTITIS!

Epiglottitis is gelukkig een zeldzame bacteriële infectie van en rond het strottenhoofd. Zwelling in dit gebied kan de ingang van het strottenhoofd afsluiten. Om de benauwdheid niet erger te maken, houdt het kind het hoofd zeer strak. Het kind heeft ook grote moeite om te slikken.

Deze bacteriële infectie veroorzaakt hoge koorts en treedt zeer acuut op. Epiglottitis komt ook voor bij oudere kinderen en volwassenen en is niet seizoensgebonden. De verwekker is meestal Haemophilus influenza en soms Staphylococcus aureus. Het gaat om een echt spoedgeval dat in een paar uur tijd kan ontstaan. Laat het kind onmiddellijk behandelen, anders kan het fataal zijn!

Laatst aangepast op 27/10/2009