Terug naar website

Bescherm je huid

Kies altijd een zonnebrandcrème in functie van je huidtype
Geniet met mate van de zon

 

Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen UV-straling. Op de verpakking vind je de graad van bescherming, uitgedrukt in SPF oftwel Sun Protection Factor.

SPF-factoren gaan van 0 (geen bescherming) tot 50+.

Hoe hoger de factor, des te hoger de bescherming. Staat er op de verpakking ‘SPF 10’, dan kan de doorsnee huid 10 keer langer in de zon blijven, zonder te verbranden. Op voorwaarde dat de zon niet intens is en je de zonnecrème om de twee uur opnieuw aanbrengt. Bovendien moet je gelijkmatig smeren, ook op gevoelige plaatsen zoals oren, lippen en neus.

Termen zoals ‘sunblock’ of ‘écran total’ zijn dan ook misleidend. In de toekomst zullen ze worden verboden. Want een totale bescherming bestaat niet, enkel een optimale bescherming.

KIES EEN ZONNEBRANDCRÈME
Wil je een optimale bescherming? Dan kies je best een crème met een zeer hoge SPF. Wil je echter zo veilig mogelijk bruinen? Ga dan voor een crème met lagere SPF, maar wel in functie van je huidtype.

Eén crème voor het hele gezin bestaat immers niet. Welk zonneproduct je kiest, hangt af van de plaats waar je zont, van de persoon en hoe je met vakantie gaat.

Kies voor een modern product, dat breedspectrumfilters tegen UVA- stralen bevat. UVA-stralen dringen door de wolkenhemel en je autoruiten.

Baby’s hebben altijd een factor 50+ nodig. Voor hen kies je best een zonnecrème zonder parfum mét zonnefilters die een fors gehalte aan minerale filters bevatten. Baby’s moet je ook beschermen tegen de zon met een t-shirt, zonnebril en breed hoedje.

Kinderen tot 10 jaar hebben altijd SPF 30 nodig, ongeacht hun huidtype. Voor volwassenen moeten de zonneproducten aangepast zijn aan het huidtype en het soort vakantie (sport, strand,etc.).

Het risico op zonnebrand kan je inschatten. Een goede maatstaf is de UV-index, die gaat van 0 tot 12. Deze UV-index geeft aan hoe je je doeltreffend kunt beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon:

1-2: lage intensiteit van de stralen, dus onnodig om je te beschermen
3-5: aanzienlijke intensiteit van de stralen en dus zonnebescherming ( crème, t-shirt, hoedje, etc.)
6-7: hoge intensiteit van de stralen, dus smeer zonnecrème, draag een t-shirt, een hoedje, etc.
8 -11+: heel hoge intensiteit van de stralen, vermijd blootstelling en activiteiten buitenshuis.

GENIET MET MATE VAN DE ZON
De weerstand tegen zonnestralen verschilt van persoon tot persoon. En van leeftijd tot leeftijd.

Zonnebrand
Oorzaak is de UVB-straling, versterkt door de UVA-straling en infraroodstraling. Zonnebrand merk je op bij de eerste blootstelling aan de zon. De pigmentvlekken op je schouders en rug zijn een goede maatstaf. Ze verraadden aan hoeveel zon je bent blootgesteld tijdens je jeugd of adolescentie.

Huidveroudering
De oorzaak is de UVA-straling, versterkt door UVB en IR. Heb je je huid té vaak blootgesteld aan de zon?
Dan krijg je misschien vroegtijdig te maken met huidveroudering. Je kunt het nochthans vermijden. Zon met mate en bescherm je met een zonnecrème. Want hoe meer je zont, hoe meer je je blootstelt aan de straling. En de schade blijft toenemen.

Fotosensibilatie
Is de verzamelnaam voor diverse huidreacties zoals zonnebrand, eczeemreacties of pigmentvlekken die ontstaan door een combinatie van licht en fotosensibiliserende producten.

Heel wat geneesmiddelen kunnen dit veroorzaken. Er zijn twee soorten reacties:

  1. Fototoxiciteit
    Een product verlaagt de gevoeligheidsdrempel voor een straling waardoor de huid overdreven reageert op de zon. Voorbeeld is een pathologische zonnebrand: deze uit zich onder de vorm van roodheid en blaarvorming. Dit kan optreden bij iedereen die het geneesmiddel gebruikt.
  2. Fotoallergie
    Sommige mensen lijden aan een fotoallergie. Onder invloed van de zon maakt de huid een fotoallergiserende stof aan. Het gaat dus om een allergische reactie, uitgelokt door UV-stralen, bij mensen die allergisch zijn voor een bepaald geneesmiddel.

    Gevolgen zijn jeuk, prurigo, urticaria of eczeem. Mogelijk zelfs op plaatsen die niet blootgesteld zijn aan de zon. Bij een volgende blootstelling aan de zon kan deze allergie weer opduiken, zelfs zonder inname van het geneesmiddel in kwestie.

    Er bestaan enkele geneesmiddelen voor dergelijke huidreacties. Vraag informatie aan je arts of apotheker.

Huidkanker
Helaas het ergste gevolg van een te intense blootstelling. UV-stralen beschadigen het genetische huidmateriaal en veroorzaken mutaties.

Laatst aangepast op 26/09/2008