Terug naar website

Lichte benen

Preventieve maatregelen
Oplossingen:

 

 

 

Verlicht je benen
Als vrouw toon je tijdens de zomermaanden graag je mooie benen. Liefst ook lichte benen. Helaas beslist de dagelijkse sleur er vaak anders over.

Te lang rechtstaan, overgewicht, een te warme omgeving thuis of op kantoor … Zelfs je bad te warm nemen kan een zwaar gevoel in de benen veroorzaken.

Dat komt omdat de oppervlakkige aders van je benen uitzetten. Hierdoor verloopt de terugstroom naar het hart moeilijker.

Ook een zwangerschap geeft je vermoeide benen, píjnlijke benen zelfs. Soms merk je oedeem op bij je enkels of zie je spataders verschijnen. Raadpleeg in dat geval altijd een arts.

Zware benen kun je vaak voorkomen door enkele preventieve maatregelen te nemen.

Fytotherapie biedt oplossingen of helpt alvast je klachten verminderen. Sommige planten hebben namelijk een tonische werking op de aders. Het resultaat: je hebt lichtere benen.

HOE WAPEN IK ME TEGEN ZWARE BENEN?

WAT HELPT TEGEN ZWARE BENEN?
Er zijn vier planten die een opwekkende werking hebben op je aders:

Deze planten worden soms in combinatie gebruikt.

Met zalven en massage-crèmes kan je de doorbloeding in de benen stimuleren. Bij een kuur voel je na een paar dagen al een verbetering.

Voor een diepere behandeling neem je liever:

DE STEKELIGE MUIZEDOORN (RUSCUS ACULTEATUS)
De wortelstok en de wortels werken tonisch, ze stimuleren de adersamentrekking. Gevolg is een betere terugstroom van het bloed naar het hart.

Deze plant is ideaal bij problemen door warmte. De typische vitamine P beschermt en stabiliseert de haarvaten. Deze worden minder fragiel en zorgen voor een betere doorstroming.

De stekelige muizedoorn is zeer veilig bij geneeskrachtige doses. En hij zorgt voor sterkere samentrekkingen dan de paardekastanje of de toverhazelaar.

Maaglijders en zwangere vrouwen vragen best advies aan hun arts of apotheker. Idem dito bij hoge bloeddruk , bloedingen en vóór operaties.

DE TOVERHAZELAAR (HAMAMELIS VIRGINIA)
Het blad van de toverhazelaar heeft een opwekkend effect op de aders. Het beschermt en verstevigt je bloed-en haarvaten. Maar het ondersteunt vooral de terugstroom naar het hart.

Bij broze kleine bloedvaten gebruik je best deze plant. Vooral uitwendig in de vorm van crème of gel.

Vraag advies aan je arts of apotheker bij: zwangerschap, borstvoeding, kleine kinderen, maag-en darmlijders en bij inname van andere medicijnen.

De toverhazelaar beïnvloedt de inname van voedingssupplementen als calcium, magnesium, zink en de alkaloïde kruiden.

DE WITTE PAARDEKASTANJE (AESCULUS HIPPOCASTANUM)
Bij deze oneetbare kastanje zorgen de schors en zaden voor een tonisch effect op de aders. Ze versterken en vernauwen de haarvaten en zorgen zo voor een betere terugstroom naar het hart.

De vitamine P verhoogt de opname van vitamine C. De witte paardekastanje verdunt ook het bloed en werkt onstekingswerend. Zo ontstaan er geen bloedklonters tegen de aderwand.

Vraag advies aan je arts of apotheker bij: zwangerschap, borstvoeding, bloedingen, nierletsels en slechte leverfunctie. Ook als je andere medicijnen of bloedverdunnende planten gebruikt. Niet aan te raden aan kinderen of vóór operaties.

DE RODE WIJNSTOK (VITIS VINIFERA TINCTORIA)
De rode bladeren hebben een vitamine P-werking die de aders beschermt. Ze bevorderen de terugvloei naar het hart en versterken de haarvaatjes.

Resultaat : een betere doorstroming in het bekken. En lichte benen. Je kiest best voor biobladen omdat ze geen koper bevatten.

Vraag advies aan je arts of apotheker bij bloedingen en vóór operaties. Ook als je maaglijder bent en andere medicijnen gebruikt. Of voedingssupplementen zoals calcium, magnesium en zink.

Laatst aangepast op 26/09/2008