Naamsesteenweg 160, 3001 Heverlee, tel. 016 22 51 75
ma - vrij van 8.30u tot 12.30u en van 13.30u tot 19.00u, za van 8.30u tot 12.30u
II-waardig ijzer ofwel de ferrovorm – ook haem-ijzer genoemd – is vooral in dierlijke producten aanwezig. En dit onder de vorm van hemoglobine, myoglobine en ijzerbevattende enzymen. Dit ijzer wordt makkelijk opgenomen, voor zo'n 25 à 30%.
III-waardig ijzer ofwel de ferrivorm – ook non-haemijzer genoemd – vinden we in plantaardige producten en wordt veel moeilijker geabsorbeerd. Het moet eerst gereduceerd worden tot FE++ voor de opname. Ook wordt deze vorm beter geabsorbeerd als er vitamine C in de maaltijd zit.
IJzer wordt na absorptie grotendeels gebruikt voor de synthese van hemoglobine. Het wordt in de rode bloedcellen verpakt. Deze rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. Een ander deel gaat naar de spiercellen als myoglobine, waar zuurstof gebruikt wordt voor de verbranding van suikers en vetten en de ijzerhoudende enzymen, die betrokken zijn bij allerlei opbouw- en afbraakreacties. Tot slot houdt het lichaam nog één derde van het ijzer als voorraad, mocht er te weinig in het voeding zitten.
Maar het lichaam is zeer zuinig met ijzer. Het probeert zoveel mogelijk te recuperen bij afbraakprocessen. Bijvoorbeeld: na 120 dagen sterven de rode bloedcellen. Het ijzer wordt na deze afbraak gerecupereerd door de lever en milt.