Apotheek KerreNaamsesteenweg 160, 3001 Heverlee, tel. 016 22 51 75
ma - vrij van 8.30u tot 12.30u en van 13.30u tot 19.00u, za van 8.30u tot 12.30u

Apotheek KerreApotheek Kerre
Apotheek Kerre

Pagina afdrukkenMeer weten over ...

Voedingssupplementen - IJzer:
Hoe behandel je een tekort aan ijzer?

Terug naar IJzer

Enkel een arts kan een ijzertekort opsporen. Hij doet dit via een bloedafname. Is er sprake van een tekort, dan spoort hij eerst de oorzaak op. Daarna of in afwachting schrijft hij je een geschikt ijzerpreparaat voor om het tekort te verhelpen.

Dan neem je ijzer oraal onder de vorm van ijzerverbindingen (ferroverbindingen). Bijvoorbeeld: ferrogluconaat, ferrosulfaat, ferrofumaraat. Oraal, omdat je zo het lichaam minder snel overlaadt met ijzer.

Doe dit in voldoende hoge doses en over een voldoende lange periode, zo'n 8 à 12 weken. Want een ijzertekort aanvullen kan maanden in beslag nemen.

Doe dit ook steeds in overleg met je arts. Een te hoge dosis kan behoorlijk wat neveneffecten veroorzaken: van acute maagstoornissen tot zeer ernstige leverintoxicatie.

Bijwerkingen zijn meestal maag-en darmklachten. Je stoelgang kleurt donker en je kan last krijgen van constipatie. Neem 's morgens je ijzerpreparaat ook liefst nuchter: een half uur voor het ontbijt, liefst met een glas fruitsap. Ook koffie, thee, melk vermijd je best het eerste halfuur.

Let ook op voor gelijktijdig gebruik van antacida, zoals Maalox, Rennie en Gaviscon. Deze remmen de ijzeropname.

Combineren met vitamine C is zinvol, maar in de praktijk niet noodzakelijk. Een andere toediening van FE+++ dan oraal (parenteraal) gebeurt enkel als de orale weg niet volstaat. Er bestaat immers het gevaar van overdosis. En de injecties zijn pijnlijk.

Terug naar boven | Stuur naar een vriend

Apotheek Kerre Apotheek Kerre disclaimer

Apotheek Kerre
Meer weten over ...
FYTOTHERAPIE Lichte benen
ALLERGIEËN Hooikoortsverwachting
GENEESMIDDELEN OP VLIEGTUIG Wat met geneesmiddelen op vliegtuig ?
Het weer in Heverlee