Naamsesteenweg 160, 3001 Heverlee, tel. 016 22 51 75
ma - vrij van 8.30u tot 12.30u en van 13.30u tot 19.00u, za van 8.30u tot 12.30u
IJzervoorziening uit een gemiddeld dagmenu:
Voedingsmiddel | Hoeveelheid(g) | IJzergehalte( mg) |
Vlees en vleeswaren* | 100 | 1.5 |
Groenten*, gekookt | 200 | 1.2 |
Aardappelen, gekookt | 200 | 1.2 |
Fruit gemiddeld | 200 | 0.6 |
Bruin Brood | 200 | 3.4 |
Melk ( halfvol) | 400 | 0.0 |
7.9 |
Bron: Mens en voeding HB Uitgevers Baarn
* Grote verschillen mogelijk binnen dezelfde productgroep: rund- of lamvlees biedt meer ijzer dan varkensvlees of kip.
Ook peulvruchten bevatten meer ijzer. Opvallend is dat melk- en melkproducten er nauwelijks bevatten.
Het is niet gemakkelijk om voldoende ijzer uit je voeding op te nemen (slechts 10%). Veel is 7.9 mg niet. Daarom moet je ijzerrijke voedingsmiddelen regelmatig gebruiken om aan je behoeften te voldoen.
Deze voedingsmiddelen zijn bekend voor hun hoge ijzergehalte: